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C. Lentz | 1969A l'aide d'une méthode basée sur la mesure de l'échange thermique au cours de la congélation, on détermine les taux de transfert thermique et de formation de glace au cours de la congélation par immersion chez des poulets et des dindes de divers[...]article/chapitre/communication
W. Pohlau ; A. Figueiredo ; A. Sereno ; T. Lucas ; A. Raoult Wack ; UNIVERSIDADE PORTO POR ; Congreso ibero-americano de engenharia de alimentos, 5-9 novembre 1995 Porto POR (1995; POR) ; CIRAD MONTPELLIER | 1995Gel cylinders made of 23 % and 25 % gelatin were submitted to Immersion Chilling and Freezing (ICF) process in cooled NaCI solutions. Temperature profiles during chilling and freezing, both by immersion and inside a still air cooled chamber were[...]article/chapitre/communication
H. Magnusson ; S. Pottinger ; J. Hartshorne | 1952article/chapitre/communication
1991Brève description d'un procédé de congélation en deux étapes selon lequel la surface du produit est rapidement refroidie ou précongelée par immersion dans de l'azote liquide, avant congélation complète.article/chapitre/communication
1990On décrit un congélateur compact à immersion dans de l'azote liquide, pour la congélation de myrtilles, de fraises et de pommes en tranches. Installé en amont d'un congélateur à lit fluidisé déjà existant, ce système à immersion permet de congel[...]article/chapitre/communication
E. Berry ; W. Dorsa ; G. Siragusa ; M. Koohmaraie | 1998Prerigor beef carcass surface tissue (BCT) was used to simulate lamb carcasses on a processing line with a 15-min liquid nitrogen (LN) immersion freezing step, and the potential for the dissemination of bacteria during freezing was examined. Str[...]article/chapitre/communication
T. Lucas ; A. Raoult-Wack ; A. Sereno ; CIRAD MONTPELLIER ; 19th international congress of refrigeration, The Hague NLD, 20-25 august 1995, vol II (1995; NLD) ; UNIVERSIDADE PORTO POR | 1995Immersion chilling and freezing consists in dipping a food product to be chilled and freezed into a concentrated aqueous solution (salt, sugar, ethanol...) at low temperature. This process is still empirical and its full economical development h[...]article/chapitre/communication
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This book covers the latest developments in food refrigeration technologies. Informative and comprehensive, it covers three key areas : fundamental aspects of food refrigeration, cooling and freezing methods, chilled and frozen food products.article/chapitre/communication
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D. Handley ; J. Alexander ; C. Shu | 1981